make cash

сряда, 9 март 2011 г.

Бензинът може да стигне 3 лева


Може да достигнем цени от 3 лева за литър бензин, ако така вървят международните цени на горивата. Това заяви Андрей Делчев, председател на българска петролна и газова асоциация в студиото на бТВ. На международните пазари цените вървят нагоре.
50 ст. печалба е абсурден марж, каза Делчев. В последните години 7-8 % е крайния марж, които си разпределят търговците и рафинерията. Доста сериозна надценка си правят търговците за сметка на производителите.
Картелно споразумение за цените на бензина няма, категоричен бе Делчев. Българският пазар на горива е изключително диферентен.
Огромната част от вериги на дребно е от вериги бензиностанции с чуждестранно участие. Нито една от тези вериги, които имат глобални интереси не би си позволила на малкия български пазар да прави такива споразумения, допълни Делчев.
Петролът е суровина, която се търгува на международния пазар. Порастна акциза, България ежегодно увеличава между 40-45 % от цената е акциз и ДДС. Държавното вземане, биодизела също оскъпяват цената. Всеки добавен грам биодизел го оскъпява. В последните 10 г потреблението се измести към дизелово гориво от потребление на бензин. Има недостиг на дизел и излишък на бензин. Това води до увеличаване на цените, каза Делчев.
90% от продаваните горива у нас се произвеждат в родната рафинерия. Не знам каква е печалбата на рафинерията, знам, че добавката е най-високата в Европа, каза Красимир Лалов, председател на асоциацията на превозвачите. Контрол е задължителен от закона, ако има монопол. Те може би имат добра печалба, но превозвачите в България са на границата на фалита. Има закон, ако аз реша ведомствената бензиностанция да я заредя от Гърция, горивото трябва да мине през акцизен склад. Това е невъзможно, допълни Лалов.
Иван Костадинов, представител на верига бензиностанции, се обяви против контрола на цените в България. Работим с горива от чужбина, когато ни е по-изгодно купуваме не от нашия производител, а от ЕС. Тъй като пазара е свободен, не виждам нужда да се формулира една цена. Цените на хляба са доста еднакви, също и на транспортните услуги са еднакви. Това, че цените на бензиностанциите са близки, се определя от конкуренцията, каза Костадинов. Особено, когато има нелоялни играчи, които свалят цената. Да се говори за картел в нашия бизнес, е несериозно. Ние сме проверявани преди 2 години - картел няма, категорично заяви и Костадинов. Той обясни по-ниските цени на горивата в Западна Европа с по-високата ефективност на производство, ефективност на човешките ресурси. На нашите бензиностанции работят доста хора, в Западна Европа има един касиер, който само прибира парите. Там по-ефективно се ползват човешките ресурси, допълни Костадинов.
Протестите ще почнат в неделя, каза Лалов без да уточни как ще протекат. Все още сме цивилизована държава, може да зареждаме и за 20 ст. на бензиностанциите. В интернет е голяма групата, която ни поддържа, ще направим културни протести, допълни Лалов.
От Комисията за защита на конкуренцията ще проверят сигнал за картелно споразумение при определяне цените на горивата.
Източник: Data.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар