make cash

вторник, 15 март 2011 г.

Експерти отхвърлят опасност от радиоактивно замърсяване за България


За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние. Риск за българското население няма. Това заяви пред "Фокус" Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране, пише dnevnik.bg.

Радиоактивният фон в България е в нормите, няма нищо извънредно и притеснително във връзка със ситуацията в Япония, заяви и доц. Димитър Тонев - ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН. Той препоръча да не се изпада в паника и да не се пият таблетки с йод, защото това е вредно. По думите му няма никаква причина за безпокойство.

Това, че Япония е много далече е голя полза за България, смята ученият.

Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде до България, обясни и Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране. Факт е, че радиационният фон в Япония е повишен и стойностите са високи и затова там е предприета евакуация на населението в 20-километровата зона около АЕЦ "Фукушима 1", подготвена е и йодната профилактика. Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Можете да си представите как атмосферата ще разсее всичко, а дори да достигне нещо до нас, то ще бъдат отделни частици. Възможно е дори те да не бъдат измерени, добави Низамска.

"Започват да се разпространяват слухове за радиоактивни облаци над България. Нека хората да не предприемат никакви защитни мерки, да не пият йод. Една жена сутринта ми каза, че щяла, като се прибере, да се изкъпе. Човек трябва да се къпе всеки ден от хигиенна гледна точка, а не защото има повишена радиация в България. Фонът у нас е нормален", коментира още експертката по повод появилите се информации, че някои хора вече се запасяват с йод като предпазна мярка срещу радиационно замърсяване.

Тя посочи, че информацията от Япония се следи и Агенцията за ядрено регулиране прави прогнози и получава данни. Метеорологичната обстановка е такава, че радиоактивността от централата се движи на север и на изток - в посока Тихия океан.

Низамска припомни, че през 1986 г. при аварията в АЕЦ "Чернобил" са били измерени радиационни количества на голямо разстояние от Украйна, но случаят в Япония по никакъв начин не застрашава населението на България и няма да предизвика прилагането на защитни мерки.

"След Чернобил хората мислят, че ги манипулираме, а всъщност всеки средно грамотен човек може да направи проверка на интернет страницата и да се успокои. Всичко е в рамките на нормите, няма нищо извънредно и притеснително", подчерта доц. Тонев. "Разстоянието е толкова голямо и по атмосферни потоци радиоактивното замърсяване би трябвало да мине първо през САЩ и там биха реагирали, ако се стигне изобщо до това. След това минава през два океана, при нас трябва да дойде от Запад - Англия, Франция. Така че това не би трябвало да представлява притеснение за България", обясни директорът на ядрения институт към БАН.

Тази нощ в АЕЦ "Фукушима 1" в Япония имаше експлозия във втори реактор и пожар в четвърти. След тях беше съобщено, че има изтичане на радиация, която се носи към столицата Токио. По-късно беше съобщено, че радиацията в града и някои региони на страната е над нормалната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар