make cash

вторник, 15 март 2011 г.

Радиацията в Токио и някои префектури е по-висока от нормалната


Нивото на радиация в японската столица Токио е по-високо от нормалното, но не се смята за вредно за човешкото здраве, предадоха световните агенции, като се позоваха на представител на градската управа. "Отчетохме по-високо от нормалното количество радиация тази сутрин в Токио, но не се смята за ниво, при което може да бъде засегнато човешкото тяло". Това каза Саири Кога, представител на управата на Токио.

В префектура Сайтама, която е част от т.нар. Голямо Токио, обаче нивото на радиация е 40 пъти над нормата, съобщиха от токийското кметство. В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Тази нощ в АЕЦ "Даичии" или "Фукушима 1" имаше експлозия във втори реактор и пожар в четвърти. След тях беше съобщено че има изтичане на радиация, която се носи към столицата Токио, след като вятърът над Япония, който досега отнасяше радиоактивните изпарения от електроцентралите към Тихия океан, се обърна и се насочи към сушата от североизток, към Токио със скорост от 2 до 3 метра в секунда. Очаква се по-късно днес той отново да промени посоката си и да се насочи на запад.

В столицата града вече се забелязват първите признаци на паника, съобщи Ройтерс. Някои от жителите напускат, а други се запасяват с храна и вода. В един от най-големите универсални магазини в Япония - "Дон Кихот" в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували. Нивото на радиационния фон се е стабилизирало и засега е много под опасните стойности, посочва Ройтерс, като се позовава на местни официални източници.

Пожарът в четвърти реактор вече е загасен, но нивото на радиация във въздуха, в района на електроцентралата е достатъчно високо, за да навреди на човешкото здраве.

Премиерът Наото Кан вече предупреди всички в радиус от 30 километра от "Фукушима - 1" да не напускат домовете си. Ройтерс съобщи, че японските власти обмислят да увеличат зоната за евакуация, която в момента е с радиус 20 километра.

"Нивото изглежда много високо и все още има риск от изтичане на още радиация", заяви Кан и призова хората да запазят спокойствие. Той настоя хората, които не са изпълнили нареждането да се евакуират от 20-километровата зона за евакуация, да го направят, а хората в радиус от 30 километра от АЕЦ "Фукушима 1" да не излизат от домовете си. Властите посъветваха хората в застрашените райони да не обличат дрехи, които са се изсушавали на открито.

Говорител на японската агенция за ядрена безопасност съобщи, че ядрото на втори реактор на "Фукушима 1", където тази нощ избухна взрив, не е пострадало, но е възможно експлозията да е повредила основата на контейнера, в който се намира то.

Междувременно японската централна банка обяви, че отпуска 61,2 милиарда долара във финансовата система, за да успокои опасенията, че банките в Япония може да не издържат на ефекта на опустошителното земетресение и вълните цунами.

Заради авариите в японските електоцентрали Малайзия и Сингапур въведоха задължителни проверки за радиация на всички хранителни стоки и напитки, пристигащи от Япония, предаде ИТАР-ТАСС. През особено внимателни проверки ще преминават пресните продукти - месо, риба, плодове и зеленчуци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар