make cash

петък, 11 март 2011 г.

Какво е SEO

Зад абривиатурата SEO седи тридумието Search Engine Optimization, или, казано на чист български език, оптимизация за търсещите машини. Всъщност търсачките като Google, Yahoo и Live (на Microsoft) най-редовно обхождат всички уеб-сайтове в Интернет и откриват сайтовете, индексирайки ги в базата си данни и показвайки ги при определени ключови думи на определени позиции в резултатите.



Този модел, разбира се, е доста ефективен. Алгоритмите на търсачките са толкова интелигентни и сложни, че те могат изключително добре да усетят кой сайт точно за какво се отнася.

Има, разбира се, един много тънък момент - че SEO вече се превърна в наука, с която се занимават много хора. Търсачките никога не публикуват публично алгоритмите си за пресмятане важността на дадена страница при дадени ключови думи, но опитът на специалистите е доказал през годините какво горе-долу е поведението на търсещите машини и, разбира се... как можем да ги манипулираме. Естествено - с добра цел, в рамките на нормалното.

А тези рамки трябва да бъдат пресметнати изключително добре. В противен случай вместо SEO ще получим точно обратния ефект - този на лошата оптимизация, която дърпа сайта ни много назад е резултатите, т.н. Black SEO. Прекалената злоупотреба с Black SEO техниките обикновено водят до това съответният уеб-сайт да бъде изключен за дълго време от регистрите на търсачките.

Оптимизацията за търсачките сама по себе си е изграждане на стратегия при изработката на уеб-сайта и писането на текстовете в него, както и логическото подреждане на елементите в кода така, че да успеем да насочим ботовете, които търсещите машини "изпращат" към сайта ни към информацията какво има в тази страница и колко е важна тя по дадената ключова дума. За това има много техники, които трябва да се прилагат точно толкова, колкото е необходимо, в противен случай ще постигнем обратния ефект, който споменахме преди малко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар