make cash

понеделник, 14 март 2011 г.

Фирмите от търговията съкращават най-много хора


Фирмите от търговията и преработващата промишленост продължават да правят най-големи съкращения. Всеки трети от регистриралите се през февруари в бюрата по труда 33 661 души е освободен от тези браншове, показват данните на Агенцията по заетостта. Около 25 на сто от записалите се на трудовата борса са освободени от строителството, транспорта, държавните институции, хотелите, ресторантите и селското стопанство, пише dnevnik.bg.

През февруари общият брой на регистрираните безработни е 362 368 души - със 79 по-малко спрямо януари. Така безработицата в страната остава 9.78% от икономически активното население на България. Спрямо февруари 2010 г. безработните са с близо 18 хил. по-малко.

През февруари в бюрата по труда са обявени близо 15 хил. работни места, от които две трети са в реалната икономика. Оживлението на пазара на труда се дължи на засиленото търсене на сезонни работници. Най-много места за лятото са обявени в транспорта и селското стопанство.

Безработицата остава под средната за страната в 10 области. Най-ниска е в София (3.89%), Габрово (6.6%), Стара Загора (7.7%). Най-трудно си намират работа хората в Смолян, Търговище и Монтана, където над 15 на сто от икономически активните са безработни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар