make cash

четвъртък, 17 март 2011 г.

Япония има само 48 часа, за да избегне нов ”Чернобил”



 Япония има само 48 часа, за да поеме контрол върху бързо влошаващата се ядрена криза в страната, преди да се изправи пред катастрофа „по-лоша от „Чернобил” .
Това пише вестник „Дейли Телеграф”, като се позовава на френски представители по ядрена безопасност, предаде "Фокус".
Френските специалисти заявиха, че са„песимистични” относно шансовете на инженерите да предотвратят разтапянето на горивни елементи в АЕЦ „Фукушима-1”.

Mиналата нощ нивата на радиация бяха „изключително високи” в засегнатата сграда, а след поредната експлозия радиацията може да попадне в атмосферата.
Вчера се разбра, че се разтапя активната зона в три работещи реактора - 1,2 и 3.

Японски военни хеликоптери изливат вода с огромни кофи върху трети и четвърти реактор на поразената АЕЦ в опит да потопят горивните елементи, които трябва да са потопени във вода, за да се охлаждат.

По-рано Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че температурата в басейните за отработено гориво на Четвърти, Пети и Шести реактор се повишава. Според експертите от агенцията основният проблем с хранилищата за отработено гориво вероятно е повреда в захранването, необходимо за охлаждане на водата. Нормалната температура на водата в басейните не бива да превишава 25 градуса по Целзий. В Четвърти реактор температурата е достигнала 84 градуса, в Пети - 62,7, а в Шести - 60 градуса.

Надежда
Японската агенция за ядрена сигурност обяви, че електрическото захранване на авариралата атомна електроцентрала може да бъде възстановено още този следобед, пише в. „Фигаро”, цитиран от "Фокус".
Вчера операторът на "Фукушима" 1 - "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО), обяви, че в най-скоро време ще бъде довършено изграждането на резервна захранваща линия.
Подновяването на електрозахранването може да възстанови работата на охлаждащите помпи на реакторите и да помогне за напълването на басейните, в които е поставено отработеното ядрено гориво. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар