make cash

вторник, 15 март 2011 г.

Компютърните части може да поскъпнат заради бедствието в Япония


Цените на основни компютърни компоненти поскъпнаха днес заради очакването, че пораженията, нанесени върху заводите и инфраструктурата в Япония от земетресението и последвалите вълни цунами в петък, може да повлияят на доставките на високотехнологични части, съобщи агенция "Ройтерс", пише dnevnik.bg.

Десетки японски компании - от производители на части, през фирми за електроника и фирми от автомобилната индустрия, държат затворени своите предприятия. Освен това ще отнеме месеци на страната да възстанови щетите, нанесени върху транспортната инфраструктура и мрежата за електроснабдяване.

Перспективата за по-дълго прекъсване на доставките ще подтикне големите ИТ компании да потърсят алтернативни източници на високотехнологични компоненти, за които все още Япония е основен доставчик, коментират наблюдатели.

Според изследователската фирма IHS iSupply земетресението и последиците от него ще доведат до значителен дефицит на някои електронни части, което от своя страна ще повиши осезаемо цените на потребителската електроника.

"Докато все още няма много съобщения за нанесени щети по предприятията за производство на електроника, пораженията по транспортната и електроснабдителната инфраструктура ще доведат до разстройване на доставките, дефицит на части и повишение на цените", обявиха от iSupply.

Изследователската компания предполага, че най-засегнати ще са доставките на флаш памет, динамична памет (DRAM), микроконтролери, дисплеи с течни кристали (LCD) и части за тях.

Спот цените на флаш памет се повишиха първо с 20% в понеделник и после с още 3% днес, докато DRAM паметта поскъпна с 0.2% след първоначалното повишение от вчера от 7%.

На Япония се пада една пета от всички доставки на полупроводници в света, както и за 40% от произвежданите флаш памети, които се използват масово в мобилни устройства като смартфони и таблети.

Спирането на производството на полупроводници в страната ще продължи две седмици, дефицитът на пазара и ценовото отражение ще се усети през третото тримесечие, обявиха от iSupply. Според японските технологични компании някои предприятия може да подновят работа с пълен капацитет най-рано през юли.

Възможно е други страни, които имат значителни производствени мощности, да поемат част от търсенето.

"Има алтернативни източници на японските части и Тайван може да произведе много от компонентите, които в момента се внасят от Япония", заяви Луо Хуай Джиа, вицепрезидент на Асоциацията на тайванските производители на електроника. "Освен това имаме и други доставчици, като например Франция, до които може да опрем, ако запасите от части намалеят."

Няма коментари:

Публикуване на коментар