make cash

сряда, 16 март 2011 г.

Започва делото за конфликта на интереси на Кушлев, заплашва го уволнение и конфискация


Върховният административен съд (ВАС) днес ще разгледа искането за прогласяване на конфликт на интереси за шефа на комисията за отнемане на престъпно имущество Стоян Кушлев. Ако ВАС установи, че Кушлев е в конфликт на интереси и го е укрил, може да постанови отстраняването му от длъжност и дори конфискация на заплатите му от 2009 г. досега. Това са над 240 000 лв, пише dnevnik.bg.

Делото срещу Кушлев започва по искане на парламентарната комисия за борба с корупцията. Членовете й бяха засипани със сигнали срещу шефа на комисията за конфискация на престъпното имущество. Самият Кушлев беше канен на няколко заседания на комисията, но не се яви на нито едно с обяснението, че има здравословни проблеми, затруднения в говора и е много зает.

Повод за делото във ВАС е констатацията на депутатите, че от 1993 г. до Стоян Кушлев е председател на клубния съвет на сдружението "Царски ловен клуб", а от 2004 г. е в управителния съвет на Националната развъдна асоциация по овцевъдство. Това обаче е абсолютно недопустимо за висш държавен служител.

Освен, че не е напуснал ловния клуб и асоциацията по овцевъдство, след избора му за шеф на комисията за конфискация през 2005 г., Кушлев не е обявил членството си през 2009 г., откогато действа Законът за конфликт на интереси. Именно оттогава се броят и заплатите, които ВАС може да постанови да му бъдат отнети. Парламентарната комисия установи, че Кушлев е получавал по около 9 000 лв. на месец. Това означава, че може да бъде осъден да върне на държавата 243 000 лв.

Миналата година той беше назначен за шеф на важната комисия за още 5 години от премиера Бойко Борисов. Скоро след това се оказа, че Кушлев, който навсякъде се представя като професор всъщност никога не е получавал това научно звание от Висшата акредитационна комисия.

Срещу него има сигнали и за това, че е назначил в комисията 7 свои роднини. Повечето са племенници и братовчеди на съпругата му. Всички те обаче изпратиха декларации до парламентарната комисия, че нямат роднинска връзка с Кушлев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар