make cash

петък, 11 март 2011 г.

8.9 по Рихтер в Токио, има загинали


 Мощно земетресение е регистрирано с магнитуд 8,9 по Рихтер край брега на Япония. Това предава АФП, позовавайки се на метеорологическа агенция. Земетресението е било регистрирано на около 382 километра североизточно от Токио. След мощното земетресение са регистрирани още няколко земни труса с магнитуд между 6,4 и 7,1 по Рихтер.
Видян е да излиза дим от сграда на пристанището в Токио. Сградите в Токио се разлюлели в продължение на няколко минути, много хора са излезли панически на улиците. Телевизия Ен Ейч Кей съобщава за пожари в няколко сгради.
Към 9.30 ч. има сведения за най-малко един човек е загинал след земетресението. Има множество ранени.


10-метрови вълни заляха Североизточна Япония, съобщава BBC. Пометени са къщи, автомобили, земеделски постройки. Наредена е евакуацията на 20 000 души в западната префектура Вакаяма, тъй като се очаква ново цунами. Вълната може да достигне и до бреговете на руския Далечен изток, алармират сеизмолози.
От централната метеорологична служба в Япония предупредиха жителите на територията на източния и североизточния тайвански брегове да бъдат в готовност за цунами.
Около 4 млн. домакинства в префектура Фукушима, северно от Токио, са без ток, предаде Ройтерс.
Силен пожар избухна в петролна рафинерия край Токио. Съобщава се и за пожари в редица райони на японската столица и в Сендай.
Епицентърът на труса бил на 10 км дълбочина под дъното на Тихия океан, на 125 км от източното крайбрежие и 373 км североизточно от столицата Токио.
Силното земетресение е било усетено в китайската столица Пекин, намираща се на 2500 км на запад, предаде АФП. Служители в офис сгради в Пекин са съобщили, че са усетили труса. Агенцията за гражданска защита на Китай също е получила сигнали от хора, които са почувствали земетресението.
 Японската национална валута йената рязко падна спрямо щатския долар след новината за страшния трус.
 Днешното земетресение бе предшествано от серия трусове преди дни. Така на 9 март 7.2 по Рихтер разтърси Северна Япония.
 Живи репортажи на BBC гледайте тук.
DataNews.bg припомня, че в четвъртък (10-ти март 2011 г.) силно земетресение разлюля и южнокитайската провинция Юнан. По последни данни трусът с магнитут 5,8 по скалата на Рихтер отне живота на 22-ма човека и рани 201. Природната стихия унищожи 583 къщи. Спасителната акция по развалините в града провинцията продължава.
Източник: Data.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар