make cash

вторник, 15 март 2011 г.

Аварията в атомната централа край Фукушима стигна предпоследна степен на опасност


Френската агенция за ядрена безопасност обяви във вторник, че ядрената авария в японската АЕЦ "Даиичи" край Фукушима може да се оцени на шеста степен от седемстепенната международна скала за ядрени аварии, съобщи "Ройтерс", пише dnevnik.bg.

Вече е известно, че има повишаване на радиационния фон, но липсва еднозначна информация колко е то и каква е степента на опасност за хората.

Японските власти правят опити да успокоят съгражданите си, но разпространението на неофициална информация в социалните мрежи като Twitter и Facebook периодично надига паника сред потребителите.

Останалите държави предложиха помощ, като в същото време започнаха да предприемат стъпки, за да
предпазят гражданите си от евентуалните последствия от радиацията.

Седма степен досега е давана само веднъж - за аварията в съветската централа край украинския град Чернобил през 1986 г. Аварията през 1979 г. в Трий майл айлънд, САЩ, е оценена на пета степен.

Два реактора избухнаха в централата след продължили няколко дни отчаяни опити за охлаждането им. Експлозиите бяха последвани от пожар в хранилището за гориво, който след това бе потушен. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) цитира информация, получена от японските власти около 3 часа и половина след експлозията, че радиоактивността след двата взрива е била изпусната "директно" в атмосферата.

Според японските данни тя е достигнала 400 милисиверта на час. В съобщението й не се дава сравнение за ефекта от подобна доза върху хората, но по данни на Световната ядрена асоциация излагането на над 100 милисилверта годишно предизвиква раково заболяване.

Около 7 часа след експлозията нивото на радиацията е намаляло рязко до около 0.6 милисиверта.

По обед българско време официалната японска агенция "Киодо" съобщи, че басейнът с отработено ядрено гориво, намиращ се до избухналия във вторник четвърти блок на АЕЦ "Даиичи" край Фукушима, вероятно кипи и нивото на водата, която покрива касетките, намалява. Агенцията се позова на представител на оператора на централата Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

В ранния следобед авиокомпании от Азия и Европа започнаха да отклоняват полети до Токио към летища в южната част на страната. Други предприеха мерки за намаляване на персонала си в Токио.

Редица правителства призоваха гражданите си да не пътуват към Япония. Българското Външно министерство "настоятелно препоръча" на българите, които пребивават временно или постоянно в страната, да потърсят начин за евакуация, а междувременно да следят внимателно развоя на обстановката и да имат готовност да напуснат най-застрашените зони.

Според базираната в Женева Световна метеорологична организация (WMO), която е структура на ООН, въздушните маси се движат на югоизток към Тихия океан и далеч от японската суша и другите азиатски държави. Агенцията обаче предупреди, че положението може да се промени.

За България няма опасност от радиоактивно замърсяване, идващо от Япония, защото се намираме на твърде голямо разстояние, коментира Марина Низамска, началник на отдел "Аварийно планиране и готовност" в Агенцията за ядрено регулиране.

Радиоактивният фон в България е в нормите, няма нищо извънредно и притеснително във връзка със ситуацията в Япония, заяви и доц. Димитър Тонев - ръководител на Института за ядрени изследвания към БАН.

Няма коментари:

Публикуване на коментар