make cash

вторник, 8 март 2011 г.

54 провинили се и 1 уволнен съдия за 2010



 
Неразрешени съдебни дела, отлагане на заседания, бавене на съдебни производства до изтичане на давността, малко наказания, това са констатациите от доклада на Инспекторатът към Висшия съдебен съвет за 2010 г.
 
През 2010 г. за порицание и намаляване на заплатите са били предложени 54 магистрати, а само един от провинилите се е  бил е уволнен.
Неразрешени дела висят от 1993 г. насам. Има градове, в които се отлагат дела заради участието на съдиите в семинари и обучения. Такива случаи има в Петрич и Благоевград. В Петрич дело е било отлагано цели 18 пъти. За периода 2004 – 2008 г. заради изтичане на давност са прекратени общо 170 дела.
Има съдилища, където няма опис на веществени доказателства, което е предпоставка за „мистериозното” им изчезване.
Години наред следствието не е работило по дела, които са общественозначими, което е довело до тяхното прекратяване. В доклада се посочват и грешки на прокурори. Има случаи, когато прокурорът не обявява за общонационално издирване дадено лице, което предизвиква съмнения за корупция.
Тези данни обяви главният инспектор Ана Караиванова. За финал, на фона на изнесената информация тя заяви, че съдът е подобрил своята работа и целта сега е да се запазят постигнатите резултати от изминалата, явно успешна за „правова” България, година.
Източник: Data.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар